Veel soberheid op Chinese internationale high school13 mei 2015

Eind 2014 verbleef ik 10 dagen in metropool Beijing. Ik interviewde er psychologen, studenten en docenten voor een aantal artikelen die ik aan het schrijven ben. In de resterende tijd fietste ik heel veel kilometers op een aftandse tweewieler door die enorme stad.

High SchoolDe locatie van deze school is echt perfect. Dit is het duurste gedeelte van Beijing, hier zitten alle grote bedrijven en hier wonen alle rijke mensen.  Het grootste en mooiste winkelcentrum van heel China zit hier vlakbij. 

Vol trots loodst de Chinese Nancy (16) me door de gangen van haar school: Beijing High School No 4 International Campus.

Deze internationale afsplitsing van de prestigieuze Beijing High School No 4 is vorig jaar opgericht door de Chinese overheid en heeft 1 doel: Chinese scholieren klaarstomen voor toelating tot een prestigieuze Amerikaanse of Canadese topuniversiteit.

Chinese soberheid
Dat klaarstomen gaat gepaard met weinig Amerikaanse high school glitter en glamour  veel Chinese soberheid. De schoolgangen zijn donker en somber en het is er koud. Slechts in een aantal lokalen staan straalkachels. De leerlingen dragen blauw witte trainingspakken,  het standaard uniform van een Chinese scholier.

‘We hebben een Chinese en een Amerikaanse dean vertelt Nancy.  ‘En een discipline teacher. Wat die doet? Die controleert of je locker er netjes uitziet en of je niet met je mobiel speelt tijden de lessen.

Columbia University
De Chinese soberheid lijkt Nancy weinig te deren. Vrolijk dartelt ze door de gangen van het gebouw.  Zo nu en dan staat ze stil bij een klaslokaal en vertelt welke docent er in dat lokaal lesgeeft. Ze stopt voor haar locker die is volgestouwd met Amerikaanse studieboeken. ‘Ik wil het liefst naar Columbia University’, vertelt ze. ‘En dan een major doen in Biochemistry en het liefst ook in English Literature.’

Om die ambitieuze doelstellingen te halen, volgt ze een indrukwekkend studieprogramma. Ze heeft de hele dag les en volgt vakken die Amerikaanse middelbare scholieren ook volgen. De vakken worden bijna allemaal gegeven door Amerikaanse docenten.

Kritisch denkvermogen
De belangrijkste aandachtspunten in het curriculum zijn: perfectioneren van het Engels, lezen van Engelse literatuur en het ontwikkelen van een kritisch denkvermogen. Kritisch kunnen denken is namelijk broodnodig voor het succesvol afleggen van de toelatingsexamens. ‘Ik ben het afgelopen jaar enorm goed in discussiëren geworden’, zegt Nancy lachend. Dat vinden de Chinese docenten hier op school niet altijd even leuk.’

Na de les, tot half zeven heeft ze even tijd voor zichzelf en daarna is het studeren geblazen in een onverwarmd auditorium op de tweede verdieping van het gebouw. En daarna: slapen.

Metalen stapelbedden
Nancy neemt me mee naar de bovenste verdieping van het gebouw. We lopen naar haar slaapkamer die ze deelt met zeven meisjes. Ze laat haar kamer zien. Acht metalen stapelbedden staan er: aan elke kant van de kamer vier.  De lakens op de bedden zijn messcherp gevouwen. Op elk bed een deken. Naast elk bed staat een grijze metalen kledingkast. Op kniehoge tafeltjes in het midden staan potjes crème en make-up  en hun huisdier: een goudvis.

Het grootste gedeelte van haar week brengt Nancy door in dit gebouw. Meestal ook een deel van het weekend. Haar ouders zijn gescheiden. Haar vader, een arts, woont in een andere stad, en haar moeder, een hoogleraar biochemie woont vlakbij.  ‘Maar zij  is vaak op reis en heeft weinig tijd’, vertelt Nancy.

Huishoudster
Ik vraag haar hoe ze het vindt om hier te wonen. Ze vertelt dat ze het gezellig vindt met de andere meiden. Vanaf haar twaalfde woonde ze namelijk  al op zichzelf. ‘Op jezelf’, vraag ik verbaasd? ‘Nou ja, niet echt op mezelf. Maar samen met een huishoudster die  voor me kookte. Ik woonde toen bij mijn vader, maar die was er nooit’. Ze brengt het luchtig. ­­Maar kijkt me peilend aan.

Ik realiseer me ineens hoe jong ze eigenlijk nog is. Jong, maar enorm gedreven. Ik twijfel er niet aan dat Nancy volgend jaar op een Amerikaanse campus van een prestigieuze universiteit rondloopt.

 

Terug naar blog